‘Het is beter één oog te geloven dan twee oren.’

— Sean Connery

Natuur en Milieu

wist u dat…

… in Europa van alle papier en karton 70% wordt gerecycled; van alle elektronische appartuur slechts 18%. En dat e-mails niet CO2-neutraal zijn, maar dat de uitstoot van een jaar lang 20 e-mails per dag gelijk staat aan 1.000 kilometer autorijden. Kijk ook eens naar deze video.

wat is duurzaam?

Op de website van Docufacts staat een interessant artikel waarin een bijdrage wordt geleverd aan de discussie ‘go paperless blijkt een duurzame mythe’. Terecht merkt de schrijver op dat de grafische- en papierindustrie weinig ruchtbaarheid geven aan het duurzame karakter van hun producten. Papier wordt onder andere van hout gemaakt. Bomen zijn een hernieuwbare bron. Inmiddels is het bosoppervlakte alleen maar toegenomen. Papier is composteerbaar, in tegenstelling tot plastic flessen, computers, batterijen. Ik zou het erg waarderen als u het artikel zou lezen en misschien zou willen verspreiden.

papier

Over de grafische industrie en het milieu bestaan veel misverstanden. Veel mensen denken dat hardhout uit de tropische regenwouden wordt gebruikt voor papierproductie. En dat er een verband is tussen papierverspilling en ontbossing. Dat is niet zo. De belangrijkste grondstof voor papier en karton is voor 75% oud papier. Voor het restant wordt er hout gebruikt van naald- en zachtere loofbomen uit voornamelijk Scandinavie, Noord-Amerika en Zuidwest-Europa, die speciaal voor de papierindustrie worden gekweekt. Daarnaast gebruikt men zagerijresten en dunningshout uit Nederland en Belgie.

Voor iedere gekapte boom wordt er minimaal een nieuwe geplant. Dit heeft er voor gezorgd dat het bosoppervlak in Europa zelfs is toegenomen. Vooral jonge bomen hebben een grote capaciteit om CO2 uit de lucht te halen, dat weer een gunstige invloed heeft op het broeikaseffect. Alle papiersoorten worden tegenwoordig chloorvrij gebleekt, namelijk met behulp van waterstofperoxide (H2O2), geconcentreerde zuurstof (O2) en ozon (O3). Het hout wordt ontsloten zodat cellulose ontstaat. Door een nieuwe manier van ontsluiten heeft de pulp al voor het bleken een lichte cremekleur en is zodoende eenvoudig te bleken. Vanzelfsprekend wordt ons afval- en restpapier verzameld en ingeleverd bij een oudpapierhandelaar. Op de website van het Informatiecentrum Papier en Karton kunt u nog meer lezen over papier en het milieu.

fsc ®-certificering

Een rijke natuur en een schoon milieu is onze zorg. Onze bijdrage daaraan is het behalen van het FSC-certificaat. Het FSC-keurmerk geeft de zekerheid dat de grondstof voor het papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Wij stellen alles in het werk om op milieuvriendelijke en duurzame wijze met natuurlijke bronnen om te gaan en streven ernaar dat al het door ons gebruikte papier, FSC-papier is. Bij dit papier is het zeker dat de productie niet tot bosvernietiging heeft geleid.

FSC_MIX_zw_outline_prom_kortekaas

offset of digitaal?

Afhankelijk van de oplage en de toepassing kunnen wij uw drukwerk vervaardigen in offsetdruk of digitale druk. Bij offsetdruk heeft een drukpers een flinke hoeveelheid papier nodig om op kleur te komen. Bij digitaal drukken is de eerste afdruk al goed, waardoor er minder papier gebruikt hoeft te worden. Verder ontbreken bij digitaal printen onderdelen die bij conventioneel offsetdrukken wel worden gebruikt, namelijk drukplaten, (plantaardige) inkt, toevoegingsmiddelen en reinigingsmiddelen. Bovendien is bij digitaal printen (Printing on Demand) een voordeel, dat de vorming van overtollige voorraden voorkomt en eenvoudig laatste moment-wijzigingen mogelijk maakt. Echter bijvoorbeeld briefpapier dat door de klant op een laserprinter wordt verwerkt, kan niet digitaal geprint worden. Het beeld zou er door de hitte weer afgeveegd kunnen worden. En grote oplages zijn goedkoper te produceren op een drukpers. Zo wordt er per object bekeken wat de meest handige productiewijze is.

folie

De plastic folieverpakking en mailbags zijn nu nog gemaakt van polyethyleen. Dit is vanuit het milieu gezien een van de meest vriendelijke materialen. Het is een zuinige grondstof, voor de wereldproductie wordt slechts 1% van de totale productie aardolie en aardgas gebruikt. De fabricage is schoon en doelmatig, de uitstoot van gevaarlijke stoffen is minimaal. Het is uitermate geschikt voor hergebruik, men kan het onbeperkt smelten en opnieuw gebruiken. Wanneer het niet meer hergebruikt kan worden, vormt het een hoogwaardige brandstof voor de energievoorziening. Op dit moment wordt er folie ontwikkeld die volledig composteerbaar is. Dat kunnen wij nog niet leveren, omdat deze folie alleen in enorme bulkaantallen verkocht wordt. We hopen dat op korte termijn wel te kunnen aanbieden.